Продължава поредицата "С България в сърцето!", един проект на Исторически музей - Балчик, който съживява народните традиции от празничния календар на предците ни и приобщава към тях малки и големи, българи у нас и по света, предаде репортер на "Фокус". Възстановката, която предстои на 27 февруари от 12:00 ч. съвсем естествено в този период на годината е посветена на Сирни Заговезни. 

Мястото е Етнографската къща в Белия град, "стъпала" на един от варовиковите склонове с гледка към морето. При лошо време събитието ще се проведе в залата за временни експозиции в музея. Ритуалите ще бъдат пресъздадени отново от групата за народни обичаи "Живи корени“ при НЧ "Свобода 1897“ в с. Гурково и Детска градина "Здравец" от град Балчик. Възстановката ще може да бъде проследена и онлайн, специално за децата от българските неделни училища в чужбина.

Този обичан от всички българи празник бележи границата между зимата и пролетта и напомня, че е дошъл моментът, когато природата се възражда. Всички ритуали на този ден са свързани с гадаене за здраве и плодородие и прогонване на злите сили. Участници и гости - на място и виртуално, ще имат възможност да преживеят магията на обичаите и вярванията, които разкриват светоусещането на българина в недалечното минало, неговата философия за живота и надеждата му за добруване.

Жулиета НИКОЛОВА