Ремонтът на коловозите на централната гара в Пловдив върви с пълна сила, предава Plovdiv24.bg.

Напълно са готови половината железопътни трасета, от 5 до 11 коловоз. Всъщност петият не се използва, защото в пространството работят строители и електротехници и е опасно да минават композиции. 

Активната дейност е в непосредствена близост до гаровата сграда. За четвърти коловоз вече са докарани и релсите, но монтажът им предстои. Минибагерчета изгребват излишната пръст от перона между трети и четвърти коловоз и я товарят на самосвали за извозване. Навес срещу дъжд и слънце ще се прави чак след приключване на строителните работи по железния път. 

Ремонтът на централната гара е част от  мегапроекта за модернизация на жп ареала в Пловдив. Освен смяната на релсите се изгражда автомобилен пробив под гарата, а скоро предстои демонтаж на Бетонния мост и изграждане на нов, по-висок с метър и половина.

Това се прави с цел електрическите влакове да преминават под съоръжението, без да се налага да свалят пантографите, както е в момента. Докато се строи новият мост влаковото движение през централна гара ще бъде напълно спряно. По предварителна прогноза това ще се случи за около 30-40 дни. Пътниците ще бъдат трансбордирани до близки гари, а някои влакове ще са с променени маршрути.

Редовно пътуващите с българските железници се надяват след завършването на ремонта влаковете да започнат стриктно да спазват разписанията и да няма закъснения. Сега често се случват забавяния по 5, 10 дори 15 минути, и то на бързите композиции.