Тенденцията на трайно увеличение на дела на отсортираните фракции от смесените битови отпадъци в Русе продължава. Това бе отчетено на последното, 26-о, заседание на общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което влизат общините Русе, Тутракан, Сливо поле, Ветово и Иваново.

Месечните отсепарирани количества, които се постигат от сепариращата инсталация, са около 8,02 %. От общия отпадък успяват да се отделят още 30% подситова фракция, при заложени 35% .

"Когато встъпих в длъжност като кмет, делът на сепарираните отпадъци беше под 1 %. Сега Община Русе е осигурила служители, които работят на кантарите на сепариращата инсталация и на Регионалното депо, и контролират непрекъснато дали посочените количества са реални“, каза кметът Пенчо Милков.

Община Русе е изпратила и писмо към РИОСВ-Русе с искане за принципно съгласие за възстановяване на разходите, направени за транспортиране и събиране на строителни отпадъци от домакинствата. Тази година от местната управа бяха разположени 15 специализирани контейнера, в които гражданите могат безвъзмездно да изхвърлят отпадъци от ремонти и строителна дейност.

Представителите на Сдружението постигнаха съгласие за колективно кандидатстване при отварянето на поканата по приоритет "Отпадъци“ на новата Програма "Околна среда“ за периода 2021-2027 г. Тя дава възможност да се изградят центрове за разделно събиране и подготовка за повторна употреба и поправка.

Освен щадящо околната среда, намаляването на депонираните отпадъци има и положително икономическо въздействие върху русенци, тъй като според Закона за управление на отпадъците общините заплащат отчисления към РИОСВ за всеки депониран тон.

Важно е да знаем, че съдържанието на всеки от сивите контейнери за битови отпадъци на територията на общината се изпраща първо за сепариране. Всички боклуци, оставени около съда, се събират  от отделен камион за едрогабаритни отпадъци, които се транспортират директно до регионалното депо.

Община Русе припомня, че изхвърляйки отпадъците си в контейнерите, а не около тях, русенци спомагат за рециклирането на материалите и за намаляване количеството на депонираните отпадъци и съответните суми за отчисления, които всички плащаме към държавата.