Физическите лица, които извършват продажби в интернет с цел печалба,  независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, декларират доходите си от тази дейност в  Приложение № 2  от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. Срокът за деклариране и плащане на дължимия данък изтича на 30 юни 2023 година, напомнят от НАП

Търгуващите в интернет могат да се възползват от предварително попълнената данъчна декларация, която е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция. В нея са отразени сумите от наложен платеж от осъществените през 2022 г. продажби в интернет, които са подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми). 

Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи, които са закупени или дарени за лично ползване, а не с цел да бъдат препродадени или да бъдат използвани в производството на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба. В този случай гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП. Преди да потвърдят предварително попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо.

В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, следва да направят корекция, след което да подадат формуляра. 

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат е достъпна в рубриката " Облагане на продажби в интернет “ в сайта на приходната агенция, както и в подкаст епизода по темата в YouTube канала на НАП.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.