Имоти на обявеното в несъстоятелност пловдивско дружество "Търговски парк Тракия" ЕАД са обявени за публична продан. Поземлените имоти се продават като съвкупност с начална цена 14 005 381 лева, научи "Фокус".

На търг отиват малко над 82 декара в Индустриалната зона на район "Тракия". Най-големият имот е с адрес ул. "Цар Симеон" №6 и е с площ 49 437 кв.м. Според данните от АГКК трайното предназначение на урбанизираната територия е за друг вид производствен/складов обект.

В тръжната документация обаче, вероятно случайно, е записано, че трайното предназначение на територията е само "урбанизирана". Това, според експерти, предполага, че на тази територия след известно време може да се появи нов голям комплекс с хиляди обитатели.

Вторият голям парцел е с площ 31 600 квадратни метра. Той се води на ул. "Нестор Абаджиев" № 22 и според документацията е предназначен за производствен/складов обект.

Другите два поземлени имота са доста по-малки - единият на ул. "Цар Симеон" №2 е 1012 кв. м., а другият на ул. "Нестор Абаджиев" е само 213 кв.м. Територията им също е "урбанизирана", но начинът на трайно ползване е "за друг поземлен имот за движение и транспорт".

Продажбата ще се проведе чрез търг с тайно наддаване, който е насрочен за 19 юни 2023 г. Заинтересованите лица се допускат за оглед на имуществото след  писмено заявление за определяне на конкретен ден и час.

"Търговски парк Тракия" ЕАД е регистриран през 2010 година от Никола Велчев Кацаров, Александър Маринов Костадинов и Дилян Тодоров Кузманов. Основната дейност на дружеството е покупко-продажба и управление на недвижими имоти, строителство и изграждане на търговски и други обекти. Капиталът е в размер на 12 041 100 лева, разделен на 1 204 112 брой акции, всяка една с номинална стойност 10 лева. 

Терените, които сега са продават, първоначално са част от пловдивския военен завод "Терем - Георги Бенковски" ООД. В последствие са придобити от "Телеком" АД, което пък ги продава на "Пасифик инвест" АД, в чийто съвет на директорите участва Дилян Кузманов.

Обявеното в несъстоятелност "Търговски парк Тракия" ЕАД е кредитополучател от КТБ. Заемът е бил обезпечен с имуществото и капитала на фирмата. Дружеството притежава около 120 декара общо, с балансова стойност 12 000 000 лева. От 14.11.2014 г. "Търговски парк Тракия" ЕАД е обявено в неплатежоспособност и е прекратена дейността му, постановена е обща възбрана и запор върху имуществото и започване на осребряване на имуществото му. През 2019 г. синдикът на "Търговски парк Тракия" ЕАД продава на небезизвестния Младен Мондешки 40 декара. Сега предстои продажбата на останалите 80 декара земя.