Управителят на дружеството "Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев откликна на отправената от ОбС – Кюстендил покана и участва в заседанието на местния парламент, предаде репортер на "Фокус“. На заседанието присъстваха кметове на малки населени места, жители на село Катрище, представители на водното дружество.

Част от кметовете на селата изложиха своите проблеми. Според Пламен Илиев, кмет на Село Соволяно, проблемът е вече осма година. "Дойде ли юли месец, селото е на воден режим. Трудно се живее на воден режим. В тези жеги е ад. Цялата вина е на този, който е обявил водния режим – кметът на населеното място“, сподели Пламен Илиев. По думите му водопроводът в Соволяно е от 1934 година. В същото време има изготвен проект за реконструкция на водопровода по централната улица, но финансиране няма.

Кметският наместник на село Катрище Васил Василев информира, че населеното място е на воден режим, но въпреки това вода до абонатите не достига. Селото е разделено на две части, режимът е по 24 часа, но и при воден режим – вода във високите части няма. Беше отбелязано, че е за селото е извършена подмяна на водопровода. В тази връзка се изказаха и жители на Катрище. "Този проблем не е от тази година. В селото има хора, които закупиха имоти, но вече ги продават заради липсата на вода. Искаме да се направи и профилактика на водопроводите“, каза Ирена Иванова, жител на Катрище. Нейният съселянин Йордан Данчев заяви от трибуната на Общински съвет, че водното дружество трябва да извърши проверка относно незаконно ползване на питейната вода. Той не изключи и започването на протестни действия, ако проблемът на бъде разрешен.

Пред присъстващите се изказа и кметът на село Слокощица Венера Илиева също призова за по-засилени проверки, касаещи нерегламентираното ползване на питейната вода. "Проблемът с водата е този, че прекалено много се изразходва тази вода. Вода в резервоара има, имаме и вода от общинския център, но обърнете внимание на проверките“, каза Венера Илиева.

По темата се изказаха и общински съветници. Огнян Атанасов даде няколко предложения. Едното е монтиране на измервателни прибори преди и след каптажа, както и на входа на село Катрище, чрез което да се проследи къде се губи водата. Второто предложение касае предоставянето на местното население на проектната документация на подменения водопровод на село Катрище. "Срамота е при нов водопровод в селото да няма вода“, каза Огнян Атанасов. Третото предложение е относно контролът по използването на питейната вода. Общинският съветник Кирил Станчев беше категоричен, че е необходимо да се обърне комплексно внимание на ВиК сектора. Съветникът Младен Ризов заяви, че в момента държавата я няма, а проблемите са трупани години наред. Председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов беше категоричен, че трябва да има пълна организация в дружеството "Кюстендилска вода“ относно бърза реакция при отстраняването на възникналите аварии.

"Похабява се десетилетният труд на кюстендилци за съживяването на малките населени места. Похабява се заради отсъствието на държава и на държавна политика. Тук вече няма място за губене на време, необходими са извънредни мерки за територията на община Кюстендил и конкретно поне за територията на 15 от малките населени места“, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Той беше категоричен, че кюстендилци са възпитани хора, но не може да се злоупотребява с търпението им. Той настоя за незабавни мерки и инвестиции във водопроводната мрежа. Кметът посочи, че са изготвени и съгласувани два проекта във ВиК сектора. Има и голям проект за града и част от малките населени места. За всички тях, обаче – няма финансиране. Петър Паунов засегна и темата относно асфалтирането на разкопаните заради ВиК аварии пътни настилки.

Управителят на дружеството "Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев подчерта, че ВиК дружеството е експлоатационно дружество, имащо договор с ВиК асоциацията за експлоатиране и поддържане на предадени на него активи. "Ангажиментите по инвестициите може да бъдат през различни финансови инструменти. Инвеститорите са държавата, общините или частни инвеститори. Ние нямаме ресурс, защото тук се касае за няколко стотин милиона лева за територията на седемте общини, да извършваме такива мащабни работи“, каза Марио Нешев. Той пое ангажимент да посредничи за среща с ръководството на ВиК холдинга и с ресорния министър, на която да се поставят директно проблемите и проектите. "Моето становище ще бъде в подкрепа на тяхното реализиране и за наваксването на това изоставане, повече от 10 години. С липсата на бизнес-план самата област, ВиК дружеството и общините бяха поставени в невъзможност да кандидатстват по европейски програми. Реално това наказваше дружеството, общините, но най-вече хората“, заяви Марио Нешев.

Управителят на дружеството посочи, че конкретно за село Катрище има три категории проблеми. Единият проблем е възникването на аварии. Вторият проблем е водохващането, което към момента е повърхностно. Ще се търсят допълнителни варианти за водоснабдяване. Третият проблем е нерегламентираното ползване на питейната вода.

Инж. Нешев коментира състоянието на дружеството "Кюстендилска вода“. В момента то е стабилизирано, приет е и бизнес-план. Изготвена е оздравителна програма. Тя касае подпомагане на дружеството с актив – строителна механизация, транспорт и измервателна апаратура. Ще бъдат използвани и възможности за енергийна ефективност. Ще се монтират фотоволтаични централи, които ще позволят да се намали количеството на консумираната енергия в помпени и пречиствателни станции. Предстои да бъде въведена и единна телефонна линия относно авариите и услугите на водното дружество. То е придобило и статут на пълноправен член на Камерата на строителите в България.

Венцеслав ИЛЧЕВ