Кръгла маса на тема: "Проблемите с незаконното строителство и пренаселеността на обитаваните постройки в ромските махали в Благоевград. Регулация и законно застрояване“ се проведе в Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

В събитието участие взеха експерти от общината, представители на Фондация "Тръст за социална алтернатива“ и представители на неправителствени организации.

Основен акцент по време на кръглата маса бе поставен върху актуална ситуация с незаконното строителство в "Предел“ махала на Благоевград. Коментирани бяха и проблемите с устройството на територията.

Бившият общински съветник и настоящ представител на "Тръст за социална алтернатива" Кирил Илиев предложи няколко законодателни промени, които според него могат да променят значително настоящата ситуация. 

Урбанистът Весела Митева, началник на отдел "Архитектура и проектиране“ в община Благоевград каза, че първото нещо, което трябва да се направи е да има нов план, тъй като този от 1998 г. няма как да бъде реализиран.

"Нов план за застрояване, регулация, който да бъде максимално щадящ за съществуващите сгради. Няма как да не се наложи събаряне, тъй като няма как да бъдат направени улиците и комуникациите - това трябва да бъде ясно", посочи тя.

"Ситуацията в "Предел“ махала е сложна поради факта, че има както частна, така и държавна собственост. Тук ключова е ролята на община Благоевград. Има наличен общински жилищен фонд, който трябва да бъде използван. След като бъде изготвен подробен устройствен план за застрояване и регулация - тези хора да има къде да живеят“, добави от своя страна Мария Методиева, програмен директор на Фондация "Тръст за социална алтернатива“. 

Кръглата маса, която се проведе в Благоевград е част от проект "Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“, който общината изпълнява чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.