Проблеми в няколко търновски села създадоха обилните валежи в последните дни, предаде кореспондент на "Фокус“.

От Община Велико Търново уточняват, след като достигна 5,50 метра във вчерашния ден, от снощи река Янтра в старата столица трайно понижава нивото си и в града стойността й вече е под 2,80 метра. С отдръпването на високите води започна и разчистване на участъци под моста в кв. "Света гора“. По разпореждане на кмета Даниел Панов специализираната техника започна работа още във вечерните часове на вчерашния ден, крановете работят и днес.

Приливната вълна по Янтра дойде от региона на Габрово след обилните дъждове през последните дни. По-малките реки Белица, Дряновска и други също повишиха временно нивата си, но останаха далеч от рисковите стойности. Спокойна бе обстановката в Дебелец и Килифарево.

Заради голямото количество дъждовна вода отводняване на улици и пътни участъци с техника бе направено в селата Велчево, Войнежа и Плаково.

Между 40 и 70 литра на квадратен метър бе количеството паднали дъждове във Велико Търново и общината през последните 48 часа.

"През последните години в региона бяха предприети редица мерки за подобряване на проводимостта на коритото на Янтра в урбанизираната зона на града и да сведе до минимум рисковете от наводнения при неочаквано пълноводие. Почистени бяха следните участъци – в района на Дъговия мост и жп гарата, кв. "Чолаковци“ и хлебозавода. Аварийно бяха премахнати наноси и изкуствени острови в коритото на Янтра от каменния мост в кв. "Асенов“, покрай Владишкия мост и до църквата "Св. св. Петър и Павел“, обясняват от местната администрация.

С необходимост остава почистването на речния участък след църквата "Св. Четиридесет мъченици“ към железопътния мост на изхода на Велико Търново, който е извън урбанизираната територия на града. За нуждата от мерки са сигнализирани са съответните държавни институции.