Във всяка една община на територията на Великотърновска област има секции, в които броенето на бюлетините не се излъчва онлайн. Това показа репортерска проверка на “Фокус". Причината вероятно е лоша интернет връзка.  

Проблеми има както по селата, така и в общинските центрове. Онлайн броенето не можем да проследим както в няколко секции в Елена, така и в близки села като Константин и Майско. Същото можем да кажем и за павликенското село Лесичери, както и за самия град Павликени, за горнооряховското Драганово и за железничарския град, както и за много други. В Златарица, пък, онлайн видеонаблюдение има само в една от три секции.  

Има и куриозни случаи - в една от секциите в Горна Оряховица, например, телефонът е пуснат, работи и излъчва броенето в реално време, но е поставен на обратно и всичко се вижда надолу с главата.  

От РИК-Велико Търново предупредиха, че очакват забавяне на резултатите от изборния ден още преди седмица. Причината е, че днес избирателите имаха право да гласуват както с машина, така и с хартиена бюлетина, като всеки един глас ще се брои на ръка.

Друго нововъведение е именно това видеонаблюдение, което е задължително за всички секции. Законът позволява там, където няма добра интернет връзка процесът да се запише и да се качи в платформата след приключване на самото броене.  

Луиза ТРАНЧЕВА