Ешерихия коли и колиформи установиха инспектори от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново в питейната вода в село Вонеща вода, предаде кореспондент на "Фокус“. Данните са от януарския мониторингов анализ. Според тях отклонения има и в минералните водоизточници в населеното място. В тях също е засечено завишено количество колиформи. Здравните инспектори са изпратили предписания до управителя на ВиК "Йовковци“ за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване качествена питейна вода за селото, както и до директора на Басейнова дирекция "Дунавски район“ – за провеждане на проучване за установяване на причините за влошените микробиологични показатели на минералната вода.

От доклада на РЗИ става ясно и, че през януари в региона са регистрирани 24 случая на чревни инфекциозни заболявания, като според експертите няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода.

12 села от областта остават на воден режим. Това са великотърновското село Ресен; селата Усои, Майско, Буйновци, Средни колиби и Раювци в община Елена; Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка и Димча в община Павликени и село Бяла река в община Сухиндол.

Луиза ТРАНЧЕВА