Бегачите от Световния пробег на мира, считан за най-дългата мирна щафета на земното кълбо, се включиха активно в спортно-образователните дейности на седмия национален лагер на Асоциация "Докосни дъгата“ и първия национален гвардейски ученически лагер на Сдружение "Младежки гвардейски отряди“, провеждащи се съвместно в Пампорово под надслов "Младите хора на България – обединени“.

Връх Снежанка в Пампорово се присъедини към хиляди красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство. Това се случи с официалното откриване на плоча, провъзгласяваща емблемата на туризма в тази част на Родопите и Пампорово за т.нар. "цвете на мира". Всъщност, това е третият връх в света след Матерхорн в Швейцария и Денали в Аляска, на който се поставя такъв паметен знак.

Освен отбора от бегачи, пренасящ пламтящия факел на мира, в церемонията се включиха момчетата и момичетата с диабет от "Докосни дъгата“, младите гвардейци, зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, домакините от Пампорово АД, както и спортните звезди Ивет Горанова, Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Йордан Минчев, Христо Христов и Даниел Александров.

Под животворния звук на гайдата на Стоян Гушков и красивия глас на Гергана Чолакова бе пресъздадена и магията на родопската песен, с което събитието се превърна в истински празник на българското единство, защото Родопите и Пампорово са сред местата, които ни събират и обединяват.

Следвайки тенденциите за все по-нарастваща необхдимост от грижа за здравето, Пампорово възражда региона като дестинация за климатолечение, възстановяване, укрепване и подсилване на имунната система, в унисон с природните ресурси. Курортът предлага на своите гости активни програми и процедури за профилактика и възстановяване, базирани на био енергията на околната среда, високи нива на отрицателна йонизация и фитонциди, кристално чист въздух, тишина и спокойствие.

"Със своята величествена красота, сила и тишина. Пампорово и връх Снежанка вдъхват усещане за поразителен мир, напомняйки ни за източника на творението. Този мир, изграден върху любовта и чувството за единство, ще помогне на човечеството да създаде свят на всеобща хармония. Този вътрешен мир, който започва в сърцето на всеки от нас, ще промени съдбата и лицето на земята“, споделиха бегачите от Международната щафета слeд поставянето на плочата.