Приза на Кмета на Община Монтана Златко Живков - най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим. Това съобщават от общината.

Певческата група за автентичен фолклор "Дунавска дъга" от СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин, спечели приза в раздел "Народно пеене“. Неин ръководител е Живка Сливенова. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл "Пордим". Певците, музикантите и танцьорите от СУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Пордим, впечатлиха журито и очароваха публиката в Монтана. Те участваха с композиции на своя хореограф Даниела Цолова. При инструменталистите голямата награда беше присъдена на 8-годишната гъдуларка Стефани Калин Митева от 144 СУ "Народни будители“ – София. Тя е ученичка на Теодор Димитров.

16. Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков. Общинският младежки дом – Монтана, е организатор и домакин на събитието. В него участваха около 600 млади фолклорни таланти от 22 населени места предимно от Северна България, включително от музикалните училища в София, Плевен и Широка лъка. В раздел "Видеоконкурс“ се включиха българчета от САЩ, Великобритания, Испания, Норвегия и Република Молдова, съобщи директорката на институцията Мариета Христова.

Жури с председател Ангел Добрев оцени изпълнителите в Раздел "Народно пеене". С него работиха Камен Пунчев – композитор и учител по музика, Николета Николова – северняшка народна певица, част от Хор "Ваня Монева“, и Силвия Димитрова – народна певица, водеща и музикален редактор в телевизия СКАТ. Раздел "Хореография" оценени жури с председател гл. асистент Ивайло Първанов - доктор по етнохореология от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, създател и ръководител на ДЮТА "Пламъче" - София. Той е възпитаник на хореографа Стоян Стоянов - ръководител на Танцов ансамбъл "Младост“. Георги Евденов - хореограф на ансамбъл "Вратица" - Враца, и Дилян Митов - диригент в ансамбъл "Видин", работиха заедно с д-р Първанов.

Съпътстващо събитие на тазгодишното издание на конкурса беше изложбата “Хубост българска". Авторката й Корнелия Александрова представи увлекателно и компетентно 15 автентични национални носии от различни етнографски области. След приключването на "Напеви от Северозапада" изложбата ще се премести за две седмици в Художествена галерия "Кирил Петров“. Тя ще бъде открита в 13:30 ч. Осъществи се с подкрепата на Община Монтана и в партньорство с Регионален исторически музей - Монтана.

Изпълнители на гайди, гъдулки, тамбури и кавали се надсвирваха пред жури в състав: Цветан Радков - музикален педагог, композитор и автор на поредицата книги "Вълшебства за тамбура", Венцислав Андонов - главен художествен ръководител на народния оркестър на АНПТ "Граовска младост" към Двореца на културата в Перник, и Асен Асенов - музикален педагог, гъдулар и създател на конкурса.

Конкурсът за млади фолклорни таланти се провежда благодарение подкрепата на Община Монтана и спонсори като "БКК 95“ ООД, "Емко“, трапезна вода "Бачково“, Пицария "Vmax“, СОТ "Дейзи“, фотографа Георги Каменов. Партньори при организацията и провеждането на конкурса са Школа за български народни танци "Стоянови" и СНЦ "Младежки порив за бъдещето".