Сдружение "Приятели на животните“, което помага на бездомни кучета и котки в старата столица, няма да е част от Коледния базар във Велико Търново през тази година, предаде кореспондент на "Фокус“. Според доброволците това, че няма да продават ръчно изработени сувенири означава и, че през следващата годна те няма да имат възможност да правят безплатни кастрации за бездомни котки, както и да подпомагат местния приют.

"Причината е че от Туристическия информационен център "Царевград Търнов“ днес ни съобщиха, че ако искаме голяма къщичка на базара трябва да заплатим наем 1000 лв, което е промоционална цена за нас, иначе наема бил 1600 лв. След фиаското миналата година с малка къщичка метър на два, в която нямаше място нито да изложим предлаганите от нас неща, нито да ги съхраняваме, стоките се мокреха и разваляха, помолихме тази година да имаме голяма къщичка /както е било винаги/. В средата на месец октомври ни потвърдиха, но днес вече искат да я заплатим, а не както досега 7 години са ни я предоставяли безвъзмездно, както правят за другите благотворителни каузи на базара“, обясняват от сдружението.

"Приятели на животните“ благодарят за предложението, но заявяват, че нямат финансова възможност да си позволят да участват в Коледния базар. Те призовават и за подкрепа от местни фирми и бизнесмени, за да могат да осъществят благородната си инициатива и тази зима.

Луиза ТРАНЧЕВА