Присъждат званието "Почетен гражданин на Кюстендил“ на арх. Чавдар Георгиев. Това съобщи на пресконференция Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Званието ще бъде присъдено по време на заседанието на местния парламент, насрочено за 26 януари от 14.00 часа, в заседателната зала на Община Кюстендил. В дневния ред са включени 25 точки.

Първата точка е за удостояване на архитект Чавдар Георгиев с почетното звание. "Едно доста популярно и утвърдено име в българската архитектура“, каза Иван Андонов.  

На заседанието трябва да бъде прието и изменение в действащата наредба за таксите и цените на услугите. Промяната е свързана с протест от страна на Окръжна прокуратура текст в нормативния акт. Той касае определен абзац – "Не се извършва освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване за имот, който е основно жилище на данъчнозадължените физически лица“. 

Внесена е докладна записка относно доклад за дейността по действащия общински фонд за асистирана репродукция. "От дълги години работи този фонд, подпомагаме много семейства и сега трябва да приемем доклад за работата на комисията през 2022 година“, каза Иван Андонов.

В дневния ред е включен годишен отчет за изпълнение на програмата за управление на Община Кюстендил, както и проект на програма за 2023 година. Трябва да бъде приет отчет и за управлението на общинската собственост и постигнатите резултати. Внесен за одобрение е и общински план за младежта. Съветниците трябва да разгледат предложението за меморандум за сътрудничество между Община Кюстендил и асоциацията за инсулт и афазия.

"Имаме докладна записка, свързана с нов инвеститор. Приемане на решение за предварително съгласие за насърчаване на инвестициите. За изпълнение на инвестиционен проект, чрез прилагане на мерки от Закона за насърчаване на инвестициите“, допълни Иван Андонов.

Венцеслав ИЛЧЕВ