Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна, 35-годишния Деян И. и 25-годишния Николай К. за извършен от тях грабеж, съобщиха от съда. В съучастие като извършители, двамата отнели мобилния телефон на мъж, като употребили за това сила и заплашване. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

На 31 юли миналата година двамата, срещнали мъж в Морската градина на Варна. Представили се за полицейски служители и му поискали личната карта за проверка. След като мъжът настоял да се легитимират, те го заплашили с пистолет. Единият от нападателите му нанесъл удар с юмрук в лицето, отправил вербална заплаха, а другият отворил раницата му и взел мобилния му телефон на стойност 210 лв. При удара, потърпевшият залитнал и успял да се освободи от грабителя, който бил зад гърба му. Нападнатият мъж успял да стигне до полицейския пост на един от ресторантите в Морската градина и съобщил за посегателството.

Първоначално двамата подсъдими поискаха делото да бъде разгледано по общия ред с проверка на всички факти и обстоятелства от обвинението. По-късно чрез адвокатите си внесоха постигнато с прокуратурата споразумение, признавайки вината си.

За извършеното престъпление Деян И. и Николай К. приеха да търпят наказание "лишаване от свобода“ за срок от по 3 години, при първоначален "строг“ режим.

 

Постановеният съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда.