Районният съд в Дупница постанови условна присъда за 34-годишен мъж, признат за виновен в това, че е унищожил 22 пчелни семейства, съобщиха за "Фокус“ от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Грозното деяние е станало в района на село Мурсалево, община Кочериново. Само едно семейство включва над 20 000 от медоносните пчели. 

Мъжът е успял да напръска с отровни препарати пчелните семейства, което според районните съдии е доказано. Случката се е разиграла в пчелина на семейство от селото, а съседът е хванат край кошерите с оръжието на престъплението – пръскачка. Наложеното наказание за отровителя е "Лишаване от свобода" за срок от 5 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият ще трябва да заплати на собственика на пчелите и сумата от  5 830 лева, представляваща обезщетение за причинените му имуществени вреди вследствие извършеното противозаконно унищожаване на пчелни семейства. Виновникът ще трябва да плати и таксите по делото.

Присъдата не е окончателна. В срок от 15 дни тя може да се обжалва или протестира пред по-горната съдебна инстанция. До окончателното произнасяне, мъжът остава невинен.

Венцеслав ИЛЧЕВ