Природен парк "Врачански Балкан“ приключва годината с напълно обновен и ремонтиран туристически маршрут. Това каза за "Фокус“ старши експерт "Образователни програми“ в Дирекция ПП "Врачански Балкан“ Оля Генова. Тя уточни, че в края на месец ноември спортно-туристическият маршрут "Горска пътека на здравето“ ще е напълно реновиран.

Маршрутът свързва местността "Горския дом“ с вилата на АЕЦ "Козлодуй във Врачанския балкан. "Горска пътека на здравето“ официално е открита през 2012 г. с финансиране от Дирекция "Природен парк Врачански Балкан“, Община Враца и АЕЦ "Козлодуй“, но от тогава досега, цялостен ремонт не е извършван. През годините голяма част от табелите и съоръжения са счупени и амортизирани, което налага пълното обновяване на маршрута.

"От откриването му досега не е извършван цялостен ремонт на маршрута. От Дирекцията на парка всяка година освежаваме туристическата инфраструктура, но поради счупване на някои от съоръженията и необходимост от изместване на трасето, се наложи да бъде извършен цялостен ремонт, средствата за който бяха дарени от АЕЦ "Козлодуй“, посочи Оля Генова и допълни, че маршрутът е уникален с възможността посетителите да съчетаят приятен преход в планината с фитнес тренировка на открито.

" По трасето на пътеката са изградени 5 площадки с различни фитнес уреди, а указателни табели ръководят посетителите какви упражнения могат да правят и как да се натоварват правилно. На най-високата точка на маршрута има изградена и зона за релакс и медитация“, посочи още Оля Генова и поясни, че "Горската пътека на здравето“ е подходяща както за подготвени планинари и спортисти, така и за начинаещи и семейства с малки деца.

Росица ВАЛЕНТИНОВА