“Дигитализация на вдъхновяващи архитектурни паметници на град Варна" е проект на СНЦ Непознатите. В проекта беше предвидено дигитализирането на 12  архитектурни паметници на Варна. Поради ограниченото финансиране се извърши дигитализирането на един от архитектурните паметници на Варна – музей "Стара Варна“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По същество проектът представлява проучване на културно-исторически места във Варна.  Дигитализирането им във видео формат подходящ за разпространение в интернет и социалните мрежи.  Постигната е висока степен на артистично изживяване допринасящо за широкото социално достигане.

Информацията е надградена в културния сайт invarna.bg и представена и на английски и немски език. Интересното в проекта е, че видеото е субситирано  на различни езици и е извършена международна реклама в социалните мрежи, за хора интересуващи се от музеи. Рекламата има впечатляващи резултати и показва успешния мулти езичен дигитален модел за популяризиране на културното ни наследство.

Проектът се реализира чрез финансовата подкрепа на община Варна – фонд култура . Създаде  условия за развитие на дигитално многообразие и качество на културното предлагане и повишаване престижа на град Варна.