Община Свищов подаде документи за продължаване на програмата "Топъл обяд“ в региона. От местната администрация уточняват за Агенция "Фокус“, че срокът на сега действащия договор изтича днес. Сега Община Свищов предоставя Топъл обяд на 100 потребители по проект на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Новата процедура ще осигури възможност местната администрация да продължи да изпълнява, в срок до 3 години, дейността по предоставяне на топъл обяд през работните дни, по домовете на потребители от уязвими целеви групи.

Процедура "Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в рамките на програмен период 2014 – 2020 и се реализира в съответствие с конкретната цел на Програмата за справяне с материалните лишения чрез предоставянето на храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на съпътстващи мерки, които подпомагат социалното им приобщаване. Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Ползвателите на "топъл обяд“ ежедневно разчитат на тази помощ и са силно зависими от нея. Топъл обяд за най-нуждаещите се лица се предоставя целогодишно в отговор на установени трайни и/или неотложни нужди. Услугата достига и до по-отдалечени места, където хората изпитват още по-сериозни затруднения за осигуряване на прехраната си.