Приключва проект AGREEN: "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“. Това съобщиха от Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище" - Добрич, водещ партньор в международен консорциум, който работи месеци наред по проекта.

Въздействието на променящия се климат върху европейското земеделие и горското стопанство е водеща тема на все повече дискусии, припомнят от сдружението. Сушата, промените в моделите на валежите, екстремните метеорологични явления засягат производителността на стопанствата, производството на храна и доходите на фермите. Необходими са спешни действия за осигуряване на устойчивост на земеделието, адаптирането му към  въздействието на климатичните промени, както и за смекчаване на промените на климата.

"Климатоустойчивото“ или "приспособимото към климатичните промени“ земеделие предлага възможност за постигане на съществени резултати в тази посока, но какво всъщност представлява този подход и приложим ли е той в Добруджа, например? С търсенето на този отговор и с популяризирането на концепцията за климатосъобразно земеделие се ангажира международен екип от експерти в рамките на проект AGREEN "Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“, който е подкрепен от Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014–2020“.

Инициатор на проекта е Сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ), до което застават партньори от 5 други институции от Черноморския регион, сред които университети от Румъния и Турция, неправителствени  организации от Гърция и Грузия, и един изследователски център от Армения.

AGREEN стартира преди 36 месеца – на 1 юни 2020 г. и приключва след броени дни. Основната му цел е насочена към повишаване капацитета на предприемачите и специалистите за изграждане на трансгранични мрежи и трансфер на знания в областта на климатоустойчивото земеделие (КЗ) в региона на Черноморския басейн. Проектът не се фокусира само върху формулирането на предложения за подобряване работата на сектора от екологична гледна точка, а търси работещи решения за разширяване възможностите му за търговия и осигуряване на икономически резултати и социални ефекти.

В рамките на проекта са разработени различни по вид и характер материали и инструменти в полза на земеделските производители от Черноморския регион. Проучени са състоянието, предизвикателствата и перспективите пред развитието на климатоустойчиво земеделие и прилагането на климатосъобразни земеделски практики в отделните географски региони. Разработен е план за брандинг стратегия на земеделските продукти, с произход от Черноморския басейн, отгледани по климатоустойчив начин.

Създадена е мрежа от хора (т.нар. "практикуваща общност“) и от заинтересовани организации (под формата на алианс), които да обменят знания и опит и да си сътрудничат за обезпечаване устойчивостта на земеделието в дългосрочен план. Работи интернет платформа с интерактивна карта на логистични центрове, които търгуват със земеделска продукция, при отглеждането на която са прилагани климатоустойчиви практики. Проведен е обучителен курс "Предприемачество за клиаматоустойчиво земеделие в Черноморския регион“, достъпен свободно под формата на онлайн базирани отворени образователни ресурси.

Проведен е експеримент с ноу-тил технология (безоранна обработка), органично и синтропично земеделие, приложени са нови подходи на допълващо или прецизно напояване и други подобни дейности при 6 типични за региона на Черноморския басейн култури. Получените резултати и препоръки при прилагането на изпробваните техники и подходи са представени в доклади, които са на разположение, както на заинтересовани земеделски производители, така и на изследователски организации, които да продължат изследванията в тази посока.

Едно от последните събития е проведената в Добрич на 23 май тази година  заключителна конференция, на която детайлно са представени всички постижения на проекта пред над 30 участници в зала и широка онлайн аудитория. Подобни събития се се провели и в партньорски държави, като последното от тях отбелязва и самият край на проекта и ще се проведе на 31 май в Армения.

Проектът се финансира от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство "Черноморски басейн 2014-2020“, по Приоритет 1.2 "Повишаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните с него сектори.

Повече информация за проекта може да бъде открита на интернет страницата на проекта - тук.