Конкурсите "Трезор за умове" за идейни концепции за изграждането на нови сгради на три училища в Пловдив приключиха. Постъпили са 10 предложения по различните сгради. Следващата седмица заместник-кметът по "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков, главният архитект на Пловдив Яна Желязкова и експерти от дирекция "Строителство и инвестиции" и отдел "Образование" ще ги прегледат, предава Plovdiv24.bg.

"Цялата техническа документация без спецификациите е готова. Ще са ни необходими още около 20-25 дни за последни уточнения. В четвъртък например уточнихме броя на учениците във всяко училище с перспектива 10 години. До месец ще пуснем обществените поръчки, първо за предварителен контрол от АОП, след което ще е видима за всички. Надяваме се да няма обжалване и към края на годината да сме избрали изпълнители. Знаете, че срокът е 2027 година" - коментира специално за медията ни Темелков.

Гимназиалният клас на СУ "Св. Патриарх Евтимий" ще бъде преместен в нова сграда на общински терен в район "Западен" зад мол "Пловдив". При разговорите с ръководството на училището е постигнато съгласие, че локацията е идеална. В сегашната сграда на ул. "Иван Вазов" ще бъдат настанени учениците от "малкото училище". 

За ОУ "Княз Александър I" е предвидена нова сграда в двора на Хуманитарната гимназия. С НИНКН предстои да се съгласува точната позиция, както и кой от двата стила сграда (модерен или стар) да се предпочете. При всички положения визията трябва да съответства на съществуващата сграда на Хуманитарната гимназия. Бъдещата сграда ще е модерна, с повече и по-големи кабинети. В нея ще могат да учат 1200 вместо 1000 ученици. 

"Имаше идея под новото училище да се направи паркинг, но това ще оскъпи многократно строителството, защото заради близостта на река Марица и високите подпочвени води трябва да се прави сериозно укрепване на подземните пластове" - обясни Темелков. 

Математическата гимназия, която ще бъде ситуирана зад хотел SPS, ще се строи на три етапа. Към момента има пари за самото училище и физкултурен салон.  След това ще се правят спортни игрища и останалите съоръжения. Предвиждат се зони за паркиране на автомобили и стоянки за велосипеди, както и "джоб" пред спирката за градските автобуси на бъдещото продължение на бул. "Санкт Петербург". 

За новите сгради на трите училища държавата вече отпусна по 7,5 милиона лева. За изграждането на новата пътна връзка община Пловдив кандидатства за финансиране по програма "Региони в растеж". Булевардът ще е с две ленти в две посоки, ще има и бус лента. 

Отделно от това Темелков е разговарял с ръководството на Аграрния университет за възможността да се обнови Ботаническата градина. В бюджета на неговия ресор са предвидени средства за проектиране на проект за градината. След реконструкцията й тя ще стане притегателно място не само за пловдивчани, а и за учениците от Математическата гимназия.

Съвсем скоро ще бъде обявена обществената поръчка за нова сграда на ОУ "Яне Сандански". Училището има крещяща нужда от разширение, тъй като учениците не само учат на две смени, а и ползват физкултурния салон за учебния процес. Там се предвижда старата сграда да бъде съборена и да се направи нов корпус, а също и ремонт на зала "Кичево", която се използва от от Общински детски комплекс (ОДК) Пловдив. По програмата на МОН за модернизиране на образователна инфраструктура за ОУ "Яне Сандански" са отпуснати 2,6 млн. и още 700 000 лв. от местния бюджет. 

Обществената поръчка за ремонта на ОУ "Тодор Каблешков" е готова, а и необходимите средства в размер на 2.6 млн. лв. е наличен. Зам.-кметът Темелков предвижда и цялостен ремонт на ОУ "Гео Милев", както е обещал на директорката още при първата си среща с нея.

"Имаме изискване да се сканира сградата, тъй като е паметник на културата, за да се възстанови в автентичния вид. Тя е строена през 1900 година. Предвидили сме 80 000 лева за проектиране и енергийна ефективност" - посочи Темелков.

Други 100 000 лева са заделени за нов проект за обновяване на ОДК на бул. "Шести септември" 193. След това ще се направят количествено-стойностните сметки с точните суми, необходими за ремонта. Сградата уникална, но е много стара, на ниво от 80-те години на миналия век. Предстои работна комисия от служители да кажат как си представят ремонта и какво искат да се направи.