Приключи успешно проектът за ограмотяване на възрастни в ОУ "Иван Мирчев“ в старозагорското село Дълбоки, предаде репортер на "Фокус". Проектът е с наименование "Отново на училище“, Процедура Ограмотяване на възрастни – 2 и е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ със срок на изпълнение 22 месеца. Той дава шанс за реинтегриране в образователната система на лица, навършили 16 години, отпаднали от училище и/или без основно образование.

Обучението приключи за 26 лица, от подали заявления за започване на обучението общо 70 души от региона на Стара Загора. Със завършена начална степен на образование са шестима от участниците в проекта, а други 20 завършиха прогимназиална степен. "Повечето от участниците в проекта на училището са родители или роднини на наши ученици, обяснява директорът Жанета Донева. Те са от селата Дълбоки, Хрищене, Братя Кунчеви, Оряховица, Горно Ботево и град Стара Загора. Всички успешно преминали през образователната програма получиха свидетелства за ограмотяване и придобиване на компетентности. В обучението бяха ангажирани двама учители за обучаващите се в начален етап и други шестима за прогимназиалната степен. Проектът стартира на 01.10.2021 година.

Той бе иницииран, за да посрещне някои от посочените проблеми в Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020). Грамотността е основен фактор както за личен, така и за обществен просперитет. Тя е от решаващо значение за развитието на личността и повишаване на способността за учене през целия живот, което да направи всеки пълноценен участник в обществения живот. Грамотността е фактор за повишаването на производителността на населението в трудоспособна възраст, което води от една страна до икономически растеж, а от друга до подобряване на социално-икономическите фактори. Настоящото проектно предложение се фокусира върху преодоляване на негативните последиците от ниските равнища на грамотност, които от своя страна резултират в ограничени възможности за заетост, бедност, неравенство в здравеопазването, ограничено социално и политическо участие.

В отговор на заявените проблеми на целевата група, които са и в пряка връзка със специфичните цели на настоящата схема, по проекта се предвиждаше от една страна идентифициране на потребностите на целевите групи от възрастни-неграмотни и възрастни лица над 16 години, които вече имат придобити умения и компетентности в начален образователен етап и са мотивирани да придобият такива и в следващия прогимназиален етап, а от друга страна провеждане на курсове за ограмотяване на възрастни и курсове за придобиване на компетентности за прогимназиален етап.

Основна цел на проекта бе чрез придобиването на грамотност да се създадат възможности на всеки да живее здравословно, отговорно, независимо, да получи равен шанс и достъп до пазара на труда и да постига успехи.

Сред постигнатите цели на проекта се отчитат развитие на уменията за учене, компетентностите в тематични области включени в начален и прогимназиален етап на училищното образование за възрастни съгласно утвърдените програми на МОН за ограмотяване на възрастни; Преодоляване на образователните дефицити и липсата на мотивация в целевите групи по проекта чрез участие в курсове за ограмотяване и придобиване на компетентности от прогимназиален етап и повишаване на мотивацията им за учене; Повишаване на образователните постижения на възрастни, участвали вече във форми на ограмотяване чрез участието им в допълнителни курсове за повишаване на уменията и/или валидиране на придобитите вече компетенции.

За постигане на специфичните цели на проекта, училището разработи и приложи механизми за идентифициране на индивидуалните интереси на участниците за успешното им включване в курсове по ограмотяване или такива за повишаване на компетентностите им в прогимназиален етап; образователните дефицити на идентифицираните участници и образователните дейности, по които срещат затруднение, за да получат сертификат за завършен клас или етап на образованието си.

За преодоляване на обучителните затруднения бяха извършени и следните дейности: идентифициране на целите и очакваните резултати, които ще се постигнат; разработване и водене на документация на групата – тематична програма, времеви график на провеждане, дневник на групата, портфолио на всеки участник, което включва и индивидуална образователна карта; осигуряване на необходимите за дейността материали, вкл. и електронни; итчитане изпълнението на дейностите – анализ на причините, свързани с образователните затруднения и отчитане на индивидуалния напредък; съвместни дейности – среща на групата, индивидуални срещи, дискусии, анкетни проучвания и присъствие на заниманията; редовно провеждане и мониторинг.

От ОУ "Иван Мирчев“ отчитат добри постигнати резултати. Сред тях са развитие на потенциала за учене на отпадналите от образователната система възрастни; преодоляване на образователните дефицити и пълноценно участие в образователния процес, образователна интеграция чрез формиране на общности по интереси; повишаване на мотивацията за учене и придобиване на по-висока увереност в собствените сили и знания и придобиване на знания и компетентности от задължителната училищна подготовка за съответния клас.

Рени АТАНАСОВА