Безпроблемно приключи третият етап от обезвреждането на останалото количество серовъглерод на площадката на "Камибо“ ООД-ТП "Хименерго“ във Враца. Това стана ясно на проведена днес работна среща при областния управител Георги Митов, предаде кореспондент на радио "Фокус“.

Технологията по обезвреждането на серовъглерода, включваща третиране на цистерните по безопасен и ефективен начин е приложена при спазване на необходимите мерки за противопожарна безопасност и при извършване на съответните лабораторни анализи, докладва Емил Иванов, управител на фирмата-изпълнител "Балкан Ресурс“ ЕООД.

След извършените дейности по обезвреждане на отпадната вода от басейните, в която са се съхранявали цистерните със серовъглерод, неутрализацията на серовъглерода в цистерните и премахване на самите цистерни, предстои окончателно унищожаване на площадката с басейните в срок до 1 месец, уточниха от областната администрация във Враца.

На срещата присъстваха зам.- областния управител Милчо Стефанов, Николай Йорданов -директор на РИОСВ-Враца,  Христо Христов, директор Дирекция КПД при РИОСВ, старши инспектор Красимир Илиев - началник група ПКПД при РДПБЗН, Ивайло Тошев – главен експерт АСД към Община Враца, Борис Методиев-консултант към "Камибо“ ЕООД, Емил Иванов - управител на фирма "Балкан Ресурс“ ЕООД, изпълняваща всички дейности по неутрализацията на серовъглерода.

В следствие на добрата координация между организациите взели участие в процеса, вече не съществува опасност за здравето и живота на жителите от областния център, увери областният управител Георги Митов, като благодари на всички ангажирани страни участвали в обезвреждането на токсичния химикал и премахването на цистерните.

Припомняме, че фирма "Камибо“ нашумя през 2019 г., след като бяха изнесени скандални факти за съхраняване на 110 тона серовъглерод в двора на бившия завод "Химко“ край Враца.

Росица ВАЛЕНТИНОВА