Приключи първи етап от изпълнението на проект "Грижа в дома в община Смолян“, който се изпълнява по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 "Грижа в дома", финансиран от Европейски социален фонд + чрез Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

В определените срокове бяха подадени заявления за участие от 22 населени места от община Смолян: гр. Смолян, кв. Езерово и селата Кутела, Момчиловци, Търън, Виево, Смилян, Петково, Катраница, Арда, Белев дол, Стража, Река, Могилица, Тикале, Мугла, Славейно, Билянска, Средок, Горна Арда, Бориково, Исьовци.

196 човека подадоха заявления за участие в проекта за ползване на мобилни интегрирани здравно-социални услуги.

92 човека за ползване на услугата доставка на храна, хранителни продукти от първа необходимост, лекарства, заплащане на битови сметки и заявяване на административни и битови услуги със средства на потребителите.

Специалисти–социален работник и медицинска сестра извършват оценка на индивидуалните потребности в домовете на кандидат-потребителите. След приключване на оценките Комисия за подбор на потребителите, назначена със заповед на Кмета на Община Смолян ще извърши окончателното класиране с времетраене и периодичност за ползване на услугите.

59 са кандидатите за работа като домашни помощници, 20 са кандидатите за работа като социален работник, сътрудник социални дейности, координатор/диспечер, работник доставка до домовете на потребителите, медицински специалисти, шофьор.

С кандидатите за работа се проведоха интервюта с цел установяване познаването на същността на услугата "Домашен помощник“ /помощ в домашна среда/, нагласите за работа с възрастни хора и хора с увреждания, комуникативни умения, уменията за справяне в конфликтни ситуации, опит и др.

След класирането на кандидат-потребителите ще бъдат назначени домашните помощници и специалистите, които ще предоставят услугите.

Услугата стартира на 11.04.2023 година и ще се предоставя 12 месеца.