Успешно приключи конкурсът за детска рисунка на РИОСВ-Русе по повод Световния ден на влажните зони - 2 февруари, с тема: "Сребърна през четирите годишни сезона“. Това съобщиха от екоинспекцията.

В надпреварата се включиха ученици в две възрастови групи от трите области, като до предварително обявения срок в инспекцията постъпиха 187 рисунки. Екип на екоинспекцията, в който се включиха специалисти по биологично разнообразие внимателно оцени постъпилите рисунки, като адмирира тези, които изобразяват местни животински и растителни видове.

Темата за биоразнообразието на резервата е развълнувала по-малките участници в конкурса. Най-масово участие са взели учениците от НУ "Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Бяла, ОУ "Йордан Йовков“ – Тутракан и ОУ "Олимпи Панов“ – гр. Русе. Вдъхновение от обитателите на резервата са получили и децата от IV-та подготвителна група на ДГ "Слънце - I“ в гр. Русе, които след проведен урок за Сребърна, са подредили изложба с рисунки в детската градина.

РИОСВ-Русе определи за победител в първата възрастова група Назмие Василева – възпитаник на ОУ "Васил Априлов“ – с. Голеш, община Кайнарджа, а във втора група - София Маринова от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Силистра. В конкурса са присъдени също специални и поощрителни награди.

Победителите ще получат грамоти и предметни награди. За участниците от Русе - те ще ги очакват в Информационния център на Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе (бул. "Придунавски“ № 20) след 16 февруари 2022 г., а останали отличени автори ще получат наградите си по пощата.