Заключителна пресконференция се проведе днес в залата на Общински съвет Котел. Тя беше във връзка с успешното приключване на един от проектите на Община Котел, свързани с популяризирането на културното наследство в общината. Проектът "Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“ беше представен от зам.-кметът Румен Стоилов и експертът от организацията партньор по него – Сдружение "Център за интерпретиране на наследството“ – Маргарита Борисова.

При изпълнението на проекта, Община Котел работи в партньорство с горепосоченото сдружение и Кралското Норвежко общество за развитие – Norges Vel“, които са под кралска закрила от април 1810 г. Те имат 200-годишна история в иницииране и управление на проекти в Норвегия и по света, в различни области.

Целта на проекта беше подсилването на местното развитие, социалното приобщаване и заетостта на младите хора в Котел. Тя беше постигната чрез участие на етническите общности представени в общината (българи, турци, роми и каракачани) в културни проекти и подобряване достъпа им до културна.

През изминалата 2023 година, водещият партньор по проекта, Община Котел, заедно с партньорите си от Център за интерпретиране на наследството и Кралското Норвежко Дружество за Развитие, осъществиха множество ангажименти на младите хора от етническите общности в сферата на културата и културното наследство.

Предвидено беше да се сложи началото на нова проява на културно творчество и културно предприемачество - Икономузей – нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия партньор, реализирал 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е базиран върху нематериалното културно наследство и занаяти на 4-те етнически общности, позволяващ им да практикуват културни традиции по икономически жизнен и устойчив начин.

По време на проекта се създаде и реализира и нова културна проява – "Визия и звук“, в която 4-те етнически общности представиха под формата на сценично творчество, доброволната си самодейна изява. Тя пресъздаваше културната традиция/ритуал Гергьовден, празнуван от всички етнически общности, населяващи територията на Общината. Ритуалът беше осъществен чрез техниките на живото интерпретиране и представен по време на "Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“, провеждан в парк "Изворите“, край Котел.