Специално за зимния фестивал "Шабла и птиците“ кукленият актьор Христо Колев, познат на детската аудитория като бате Ицо, ще подготви приказка за Червеногушка, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Любопитното е, че бате Ицо разказва и рисува своите истории. Така ще се случи и с "Приказка в картинки", която ще запознае децата на морския град с красивата птица червеногуша гъска, световно застрашен вид, който зимува в Приморска Добруджа, в района на Дуранкулашко и Шабленско езеро. Фестивалът е посветен на опазването на този птичи вид и популяризирането му.

Забавният спектакъл е на 17 декември от 11:30 ч. в читалище "Зора 1894 г." в Шабла в рамките на зимния фестивал. Заедно с бате Ицо малчуганите ще преживяват герои, ще ги оживят и озвучат, ще пеят и ще се забавляват.

За онези, които не знаят кой е бате Ицо, той е куклен актьор, който 15 години работи като щатен актьор във Варна, но през последните 12 години разгръща своя талант самостоятелно като разказва своите рисувани приказки на очарователните си малки зрители.

Зимният фестивал е организиран от Община Шабла със съдействието на Зеления образователен център. Ще се проведе на 17 и 18 декември на площада пред и в самото Народно читалище "Зора 1894 – Шабла".

В уютна атмосфера ще има забавни занимания, творчески ателиета и анимации, спектакъл с кукли, викторина, конкурс за любителска снимка и един вълнуващ огнен завършек със звездите на "Палячи“.

Ароматен фон на пъстрия Зимен Фест Базар ще бъдат зимни лакомства, месни деликатеси и сгряващи напитки.

Жулиета НИКОЛОВА