Четири приемни семейства преминаха обучение на тема "Превенция срещу употребата на наркотични вещества от подрастващите“, организирано по проект "Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“. Обучението се проведе със съдействието на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч.

Целта е приемните семейства да имат теоретична подготовка за адекватна превенция от употребата на наркотични вещества при децата, както и да знаят къде могат да намерят професионална подкрепа и съдействие при нужда.

Нели Патаринска, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества, запозна присъстващите с дейността и възможностите за подкрепа, предоставяни от Превантивно-информационния център. Обърна внимание на основните и най-често срещани наркотични вещества, типичните признаци при употреба, както и ефекта от въздействието им върху подрастващия организъм. Обсъдено бе кои деца имат проблеми с наркотиците, както и основните причини, които ги подтикват към употреба на подобни вещества.

По време на обучението по превенцията акцент бе поставен върху внимателните разговори с децата, нуждата от активно слушане и разбиране от страна на родителите. Като важна отговорност на родителите бе отчетено запознаването с тенденциите в развитието на съвременните деца, както и наблюдение върху ежедневието и социалната им среда.

От Областния екип по приемна грижа – Ловеч, изтъкнаха, че ще продължи екипната работа между децата, техните родители и институциите. Изразиха готовност за съвместно партньорство с Общинския съвет по наркотичните вещества и Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества в бъдещи кампании и дейности, касаещи превенцията сред децата и подрастващите.