Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. стартира прием на проектни предложения по три процедури по мярка 5.3 "Мерки за предлагане на пазара“, чл. 68, параграф 3 от Регламент (ЕС) № 508/2014 на Европейския парламент и на Съвета. Това съобщиха от Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич.

Чрез процедурите ще се осигури компенсации за операторите в стопанския риболов, производителите на аквакултури и преработватели на продукти от риболов и аквакултури за допълнителни разходи, които са понесли поради сътресението на пазара, причинено от войната на Русия срещу Украйна и последиците от нея. По процедура Мерки за предлагане на пазара - сектор "Риболов" ще се предоставят безвъзмездни финансови средства за компенсации на собственици или наематели на действащи риболовни кораби за разходи за гориво. По нея могат да кандидатстват физически лица, юридически лица или еднолични търговци (ЕТ), регистрирани по Търговския закон, развиващи дейност в сектор "Рибарство“. Задължително кандидатите трябва да са активни оператори на поне един риболовен кораб и да имат регистрирани минимум 60 дни на море през 2022 г.

Производителите на аквакултури, които са еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон ще бъдат безвъзмездно компенсирани по процедура Мерки за предлагане на пазара - сектор "Аквакултури". Допустими за финансиране са единствено разходи за фураж и за гориво. Микро, малките и средни предприятия, които преработват продукти от риболов и аквакултури ще могат да кандидатстват за компенсации по процедура Мерки за предлагане на пазара - сектор "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури". Безвъзмездно ще се финансират разходите за суровини (риба, рибни продукти и др. хидробионти) и за гориво.

Всички кандидати трябва да са регистрирани преди 24.02.2022 г. съгласно законодателството регламентиращо дейността им, да са осъществявали стопанска дейност през 2022 г. и да имат подадена Годишна данъчна декларация за 2022 г. пред Националната агенция за приходите. Общият бюджет на трите процедури е 10 671 852 лв., като размерът на финансова помощ е до 400 000 лв. за един проект, 100% безвъзмездно. В случаите, когато кандидатът е собственик на един риболовен кораб/обект за аквакултури/предприятие за преработка на продукти от риболов и аквакултури, максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ не може да надхвърля 200 000 лева.

Размерът на компенсациите се изчислява съгласно Методика, базирана на влиянието на инфлацията, отнесена към тегловия коефициент на съответния разход, спрямо общите приходи от дейността на кандидата за 2022 г. Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурите е до 26.05.2023 г., 17:00 часа. Кандидатстването се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула "Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с условията за кандидатстване до три седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения чрез модула “Електронно кандидатстване“ в ИСУН 2020. Експертите от Областен информационен център - Добрич са на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация на място в офиса (в сградата на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, електронна поща oic_dobrich@abv.bg, страницата на центъра във Фейсбук https://www.facebook.com/oic.dobrch и на Viber канала: https://bit.ly/3VWQbUQ.