В Община Шумен започнаха да постъпват заявления за участие в процедурата за саниране на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от Общината.

Извършва се проверка на документацията по отношение на пълнота и критерии за допустимост. За резултатите от проверката Сдруженията на собствениците ще бъдат уведомени. След това, съгласно изискванията на процедурата, ще се сключи споразумение за партньорство между Сдруженията и Общината.

На следващ етап за всяко подадено проектно предложение за саниране на жилищна сграда общинската администрация ще изготви проектни предложения за изпълнение на инвестиция, които ще бъдат подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Крайният срок за подаване на документи за включване в програмата за енергийна ефективност е до 10 май (включително), 2023 г. в Областния информационен център. Центърът се намира на бул. "Славянски" №17 в сградата на Община Шумен вдясно от централния вход – колонадата.

От Община Шумен призовават Сдруженията на собствениците да подават своевременно заявления след приключване на енергийното обследване и изготвяне на технически паспорт на сградите. Целта е да се осигури необходимото време за проверка и евентуално нанасяне на корекции и допълнения в документацията.

От администрацията напомнят, че след изготвяне на технически паспорт на сградата, той следва първо да се регистрира в Общината. За целта се подава заявление в Центъра за информация и услуги на Община Шумен, на гише № 9. След това се подава и заявлението за участие в процедурата за саниране на многофамилни жилищни сгради, заедно с приложените към него документи, изискуеми по насоките за кандидатстване.

В общинската администрация е създадена необходимата организация в помощ на гражданите за кандидатстване по програмата. Подробна информация е публикувана на сайта на Община Шумен.