На работно заседание сформираният със заповед на областния управител междуинституционален оперативен екип прие проекта за новата десетгодишна Областна стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.).

Заседанието бе председателствано от заместник-областният управител Антоний Андонов. В него взеха участие служители от Областна администрация Сливен, общинските администрации в Сливен, Котел и Твърдица и представители на Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието, Териториалното статистическо бюро, Дирекция Бюро по труда – Сливен, районните полицейски управления в Сливен и Котел, Комисията за защита от дискриминация и неправителствената организация "Ромска академия за култура и образование“. Сред дискутираните теми бяха повишаване мотивацията за по-добро образование сред ромите, превенцията и профилактиката на социално значимите заболявания в ромската общност, неконтролираните бременности, необходимостта от законодателни промени с цел узаконяване на жилищата и подобряване на техническата инфраструктура в районите с компактно ромско население, възможностите за изнасяне на терен на част от здравните, социални и образователни услуги, разширяване обхвата на целодневната организация на учебния ден за децата от ромската общност, назначаване на служители с ромски произход в публичната администрация и някои от полицейските управления, представяне на автентичната ромска култура и добрите примери на успешни роми в медиите и др.

Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030 г.) има две основни части – аналитична и стратегическа. Аналитичната част представя анализ на сегашната ситуация, а стратегическата съдържа комплекс от предвидени мерки, разпределени в шест направления: образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и антидискриминация, култура и медии. Окончателният вариант на стратегията ще бъде приет от Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

По време на заседанието стана ясно, че четирите общини от област Сливен вече са изготвили своите планове за действие по стратегическия документ и предстои те да бъдат обсъдени и приети от общинските съвети. Областна администрация Сливен се ангажира с осъществяването на прецизен мониторинг върху мерките, дейностите и проектите, свързани с новите общински планове и Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите.

"Надявам се всички тези добри мерки и намерения да не останат само на хартия и да постигат очакваният ефект. От името на областния управител искам да подчертая, че вратите на Областна администрация са широко отворени за подкрепа и съдействие“, каза на финала на заседанието заместник-областният управител Антоний Андонов.