Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението за удостояване на Еленко Начев със званието "Почетен гражданин на Ловеч" (посмъртно). Гласуването на 30 март 2023 г. показа 28 гласа "За" и без гласове "Против" и "Въздържал се", съобщиха от Общината.

"Бих го предложила и при други обстоятелства, не само сега, защото той и приживе напълно заслужаваше това признание", каза от трибуната кметът Корнелия Маринова.

Дейността на Еленко Начев (1955 – 2022) е трайно свързана с Ловеч. Именно тук той посвещава дълги години от живота си за развитието и подобряването на образователната среда.

В професионалната си кариера преминава от преподавател по математика, заместник-директор и директор в ловешки училища до директор на Българското средно общообразователно училище "Д-р Петър Берон" в Прага, Чешка република.

След това Еленко Начев работи като началник на отдел в РИО - Ловеч, а по-късно заема позицията началник на Регионално управление на образованието – Ловеч.

Със своята експертиза Еленко Начев съдейства за решаването на редица въпроси в системата на предучилищното и училищното възпитание и допринася съществено не само за образователния живот на града, но и на цялата Ловешка област.

Официалното публично обявяване, вписването в Книгата на почетните граждани на град Ловеч и връчване на удостоверението ще стане на тържествена церемония по случай 11 май – Ден на град Ловеч.