Общинските съветници в Ямбол обсъдиха и приеха Наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на град Ямбол. Тя определя и допълнителните изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните планове на нови сгради, реконструкция, надстрояване, пристрояване и основни ремонти на сгради и съоръжения, улици, озеленени площи, свързани с благоустрояването на градските пространства, опазването и съхраняването на архитектурните ансамбли и градската среда, на територията на град Ямбол и неговите квартали, съобщават от пресцентъра на Община Ямбол.

Общинският съвет прие и докладите за осъществени читалищни дейности и отчетите за изразходваните от бюджета средства през 2022 година на шестте ямболски читалища: Народно читалище "Зора - 1945", Народно читалище "Диана - 1944", Народно читалище "Умение - 2003", Народно читалище "Съгласие 1862", Народно читалище "Пробуда - 1909" и Народно читалище "Тракийска лира - 2012".

На заседанието беше приет годишният финансов отчет и баланс за 2022 г. на "ДКЦ №1 — Ямбол“ ЕООД. Дивидент в размер на 25 % от балансовата печалба по годишния финансов отчет на дружеството беше определен на сесията, който следва да бъде преведен по общинската банкова сметка. Общината предоставя 16 318.31 лева на "ДКЦ-1 Ямбол“ ЕООД, които да бъдат употребени за закупуване, доставка и монтаж и всички дейности, свързани със сервиза на скопично-рентгенова система за образна диагностика и работата с нея.

Съветниците гласуваха за срок от 5 години да бъде предоставен един апартамент-частна общинска собственост за безвъзмездно ползване от Драматичен театър "Невена Коканова“ – Ямбол. Ползвателят се задължава за заплаща данъка на имота за този период.