Съдът в Бургас разглежда мярката за неотклонение на двамата украинци, задържани за голяма кражба, предаде репортер на "Фокус". На двамата - Денис Шейтанов на 37 години и Руслан Добровски на 45, беше повдигнато обвинение за това, че са извършили кражба на валута и накити в частен имот в Бургас на стойност около 100 000 лева. Има съмнение, че двамата са съпричастни и за други кражби. 

В началото на заседанието Денис, който е родом от Донбас, поиска отвод на прокурор Христов. Като причина той посочи, че спрямо двамата с Руслан е било упражнено насилие по време на задържането, за което прокурорът трябва да е бил нясно.

"Бяхме като в Гестапо, биеха ни с електрошок. Не сме виновни", заяви Денис, чиито думи бяха потвърдени от Руслан. 

Прокурор Христов възрази на искането за отвод, като посочи, че твърденята им са недоказани. "Все пак, проверка ще бъде извършена и ако това се установи, Районната прокуратура ще се самосезира", посочи той. Съдът се съгласи и не даде отвод на прокурор Христов. "Към настоящия момент не са събрани достатъчно доказателства, които да подкрепят доводите им", посочи съдията.

Адвокатът на двамата - Пламен Найденов, обаче поиска мярката за неотклонение да се гледа при закрити врата заради влошеното здравословно състояние на единия от подзащитниците му, което беше уважено от Съда. 

"Фокус" припомня: Обирът, за който са задържани, е извършен през светлата част деня от апартамент, чиито собственици са отсъствали, стана ясно по време на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата в понеделник. При претърсвания е открит богат арсенал инструментариум  за разбиване на врати и каси. Част от сумите и предметите, отнети от жилищата – златни накити и изделия от благородни метали, са се съхранявали  освен в двете квартири,  които двамата обитавали, но и в апартамента на украинска гражданка. Сумите са били харчени бързо - така например двамата са си взели телефони за общо за 5 хил. лв.