Първото по рода си състезание по планинско колоездене XCO Challenge 2022 в дисциплината "Кроскънтри Олимпик“ се проведе в ямболския Лесопарк "Боровец“.

Събитието се организира с подкрепата на Община Ямбол, Българската Федерация по колоездене, Клубът по колоездене "Райдърс Юнайтед“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Общинския съвет по наркотични вещества. Това съобщиха от община Ямбол.

На мероприятието присъстваха заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков.

Интересът към спортната проява беше много голям, както от зрители, така и от участници. Над 60 спортисти, в категориите при мъже, жени, юноши, девойки и деца, се включиха в планинското колоездене.

За отличната атмосфера по време на състезанието се погрижиха децата от Спортен Брейк клуб "Пластик Деформейшън Скуад“, заедно с атлетите от Спортен клуб по акробатика "Стефан Данчев“ – Сливен.

Организирани бяха две томболи, за зрителите от веломагазин "D-Bike“ и за участниците от Общински съвет – Ямбол.

Заместник-кметът на община Ямбол раздаде наградите на първенците, благодари на участниците и закри надпреварата: "Сигурен съм, че това състезание ще стане традиционно за нашия град и занапред то ще намира благоприятни условия за развитие. Ямбол още веднъж доказа, че е спортен град.“

В категорията при най-малките, от 10 до 12 години, на първо място се класира Тодор Ценов от Велоклуб "Янтра Исполин“. След него се нареди Надежда Недялкова от Велоклуб "Хоталич“, а на трета позиция остана Християн Куртев.

При 12 до 14-годишните първи се класира Ростислав Костадинов от Велоклуб "КООП“, на второ място се записа Данаил Иванов от Велоклуб "Лястовица“, а на трето – Венцислав Георгиев.

При подрастващите от 16 до 17-годишна възраст най-бърз бе Никола Добрев от Велоклуб "Варна“, след него се нареди Габриел Тотев от Велоклуб "Лястовица“. На третата позиция остана Станимир Димитров.

В категорията Master на първо място се класира Илия Вълканов от Велоклуб "Олимп“. След него се нареди Людмил Лозов от Велоклуб "Сам съм, други няма“, а на третото място остана Жеко Стойчев от Велоклуб "Зарата“.

При юношите от 17 до 18 години първи се класира Виктор Енев от Велоклуб "Мамут“. На второ място – Никола Илиев от Велоклуб "Варна“, а на трето – Мартин Христов от Велоклуб "Янтра Исполин“.

При жените на първо място се класира Йоана Вълканова от Велоклуб "КООП“, а на второто място остана Христина Каципиду от Велоклуб "Мамут“.

В категорията на мъжете под 23-годишна възраст на първа позиция застана Алек Бонев от Велоклуб "Орловак“, след него остана Кристиан Бакалов от Велоклуб "Диана Бетон“, а на трето място се нареди Иван Николов.

При мъжете Емил Стойнев от Велоклуб "КООП“ с лекота грабна първата позиция. Второто място бе за Богдан Стойчев от Велоклуб "Велораптор“, а третото място остана за Станимир Иванов от Велоклуб "TnW".