Близо 60 са представителите на различни стартъпи, на малки и средни предприятия, изследователи, спинаути, ученици и студенти  от региона на област Варна, участници в двудневния форум "КОСМОС, ИНОВАЦИИ, СТАРТЪПИ“ – Варна 2024.

Той беше открит тази сутрин във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ - първата от трите локации, в които се провежда форумът, организиран от Областна администрация – Варна, Технически университет – Варна, Висшето военно морско училище, с подкрепата на Европейския съвет по иновации, Български Бизнес Форуми  и Министерството на иновациите и растежа.

Форумът откри  областният управител професор Андрияна Андреева, която приветства участниците, като лидери, които създават бъдещето, а не го очакват. И допълни, че съвсем обичайно стана в дневния ред на хората от бизнеса да влизат високите постижения на революционните, на космическите технологии и иновациите, а младите компании, които произвеждат специфични продукти или предлагат решения на специфични проблеми, които наричаме "стартъпи“, са вече фундаментална част от корпоративния свят.

Приветствие към участниците във форума направиха и другите организатори на събитието - ректорът на ТУ-Варна проф. д-р Драгомир Пламенов, кап. I ранг Недко Димитров, декан на Навигационния факултет на ВВМУ, зам. кметът на община Варна Павел Попов, както и Димитър Иванов – член на борда на Европейския съвет по иновациите.

Всеки един от тях изрази увереност, че този ярък пример за сътрудничество между институциите, академичната общност, представителите на бизнеса, на изследователите, и на стартъпите във Варна, ще позволи на морската столица да води проактивна политика за реализиране на академична подготовка, научни изследвания и стартъпи, съобразени с най-новите тенденции в областта на космическите технологии и иновации.

Райчо Райчев – управител на  българската космическа компания EnduroSat и първият от лекторите във Форума е сред най-разпознаваемите млади лидери, развиващи новите  космически технологии у нас. ЕндуроСат бе основана през 2015 г. и вече е сред топ 5 най-добри микроспътникови фирми в света. Първият нано сателит, произведен от компанията “ЕндуроСат Уан" бе изстрелян през 2018 г. и оттогава досега бяха изпратени в космоса още пет мисии. Последната от тях, “Тайфа-1", бе построена по заявка на Кенийската космическа агенция и SayariLabs, и бе изстреляна с ракета “Фалкън 9" на 15 април 2023 година.

Райчев е категоричен, че светът е все по-близо до мечтата да направим Космоса универсално достъпно място и посочи, че 70% от инвестициите, свързани с космически технологии, иновации и открития са в ръцете на частни инвеститори. "Истинска революция наблюдаваме в целия космически сектор, каза Райчев и уточни, че намаляват не само разходите за изстрелване на ракети в орбита, които могат вече да се използват многократно, но иновациите навлизат в сателитите за наблюдение. В наши дни Ендуро Сат сглобява един сателит само за няколко часа.

Споделената услуга за изстрелване и операции в космоса, която компанията предлага рационализира космическите операции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на полезни товари  до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс. Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи, учени и технолози.

Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда, тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки, добави управителят на Ендуро Сат, който се надява в България да се създаде космически икономически сектор.

В пряка  on-line с участниците във форума Стела Ткачова, програмен мениджър за космически системи в Европейския съвет по иновации, представи най-актуалните предизвикателства пред утвърждаването на космическите технологии и индустрия в Европа.

В следобедните часове д-р Албена Куюмджиева - служител по политиките в Европейски съвет за иновации ще се опита да стимулира иновативния потенциал на изследователи, спинаути, малки и средни предприятия и стартъпи и да насърчи участието им в програмите на Европейската комисия, по-специално тези на Европейския съвет по иновациите.

По-късно Светослава Вангелова и Петя Пиперкова от дирекция "Политики и анализи“ в Министерство на иновациите и растежа ще представят политиките на министерството в областта на космоса и по-точно параметрите на Плана за европейска кооперираща държава между правителството на Република България и Европейската космическа агенция.

Утре форумът продължава от 10,00 часа в заседателната зала на Областна администрация – Варна с кръгла маса - Европейско Финансиране на Дълбоко Технологични Компании, в която освен д-р Албена Куюмджиева и Димитър Василев от Европейския съвет по иновациите, участие ще вземе и Радослав Ризов – директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“.

В 13,00 часа в ТУ – Варна форумът ще продължи с Кръгла маса - Европейско Финансиране на Изследователи и Научни Изобретения, а дискусиите ще продължат с участието и на доцент Галина Момчева от Институт по математика и информатика към Българска академия на науките и на доц. д-р Христо Ненов - заместник-ректор "Научна дейност и електронно управление" на Технически университет Варна.