Президентът на Република България Румен Радев пристигна в Банско, за да наблюдава слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини, в който участва българският скиор Алберт Попов, предаде репортер на "Фокус".

По-късно държавният глава ще участва в церемонията по награждаване след края на състезанието. Предвидена е среща с представители на Планинската спасителна служба.

Денят на президента в Банско започна с работно посещение в сградата на Общинска администрация, където бе посрещнат от кмета Стойчо Баненски. 

Градоначалникът подари на държавния глава специален подарък - сборник за Банско и банскалии, дело на братята Димитър и Константин Молерови.

"С Вашето присъствие придавате още по-голяма тежест на събитията в момента – кръга от Световната купа по ски алпийски дисциплини, и по-голяма тежест за имиджа на града. Ние осъзнаваме, че сме "перлата в короната" на зимните туристически курорти на Балканите, както и най-добрата дестинация за ски спортовете. Вашето присъствие е огромно уважение за нас", каза кметът на Банско Стойчо Баненски. 

Президентът Радев от своя страна благодари за поканата и изказа специални поздравления към Община Банско за добрата организация на спортното събитие. 

Той изрази своята съпричастност с проблемите и визията за развитието на общината.

"Безспорно е, че с всеки следващ сезон Банско утвърждава позицията си на световен център на спорта и целогодишна туристическа дестинация", заяви президентът Радев.

Държавният глава подчерта важността на провеждането в България на световни състезания от най-висок клас, с които името на държавата ни се нарежда в световния елит.

Като благодари за високата чест лично да уважи с присъствието си община Банско, където президентът е традиционен и почитан гост, кметът Баненски го запозна с основните предизвикателства в местното управление и изложи приоритетите на мандата си в сферата на икономиката, зелената енергия, социалната дейност, туризма, масовия спорт, образованието и инфраструктурата.

"Като човек на приемствеността, искам да Ви уверя, че помним и сме признателни за сериозната държавна финансова подкрепа, която община Банско получава", подчерта Баненски.

Държавният глава на свой ред изтъкна, че, наред със стратегическите инвестиции в перспективните отрасли, сред които е и туризмът, не бива да се забравя и инвестицията в здравето на българските граждани чрез осигуряване на възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие. 

"Това трябва да стане чрез изграждане на спортна и туристическа инфраструктура, която да допринесе за развитието на община Банско и района и ще ограничи достъпа на автомобили в планината. Безусловен и най-важен компонент в тази инфраструктура е втората кабинкова линия Чрез интегрираните териториални инвестиции, потенциалът на Банско, Пирин и съседните общини трябва да бъде използван с разум и отговорност, както към природата, така и към хората", подчерта президентът Радев.