Община Чепеларе реализира проект “Презалесяване на гори, пострадали от пожари, абиотични и биотични фактори на територията на община Чепеларе, област Смолян". Това съобщиха от Общината. Финансирането е осъществено по Програма за развитие на селските райони, Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване на жизнеспособността на горите, Подмярка 8.4 "Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“

Предмет на договора в изпълнение на обществената поръчка с фирмата-изпълнител "ПРОИЛ“ ЕООД са горски територии, собственост на Община Чепеларе с обща площ 186 дка:

-170 дка площи са пострадали от пожар през 2007 г.- подотдели 43 "з“ и "н“ по горскостопанският план на Община Чепеларе в района на м. "Студенец“, над с. Студенец, в землището на с. Малево, общ. Чепеларе;

 -16 дка обезлесени в следствие на нападения от корояди, снеголом и ветролом площи в близост до гр. Чепеларе, подотдели 1027 "г“ и 1010 "ю“, в з-ще гр. Чепеларе и с. Богутево.

В предходният етап е направено почистване на площите от растителност и дървесен отпад.

В изпълнение на договора  е извършена есенна почвоподготовка, във вид на тераси по технологични планове за залесяване, утвърдени от РДГ Смолян.

Самото залесяване с черен бор, бял бор и смърч към момента е изпълнено на 80%.

Крайната дата на изпълнение на Договора е през месец април 2023 година.