През юни броят на започналите работа регистрирани безработни е 583, съобщиха от Агенцията по заетостта в областта. Поради големият брой започнали работа по регионални програми към общините през месец юни, държавното управление доминира в разпределението на заетите по сектори – 59%. Следват преработващата промишленост – 9,6%, търговията – 6,3%, селско стопанство – 4,4% и др.

Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 5 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

През юни 31,7% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 398 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 34 по мярка за заетост, 344 по програми за заетост и 20 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Търговище през м.юни са 451. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в държавното управление (73%), следва преработващата промишленост (14%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (5,1%), образованието (3,8%), и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в селското, горското и рибното стопанство; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транпорт; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи и др.