Умален макет на жп прелез ще си имат в село Балван, въпреки че от там не преминава влак. Той ще бъде изграден на площадката за пътна безопасност към Центъра за превенция и спорт, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата за това е на областния управител Ивайло Здравков, дарителско сдружение "Св. Иван Рилски“, ОД на МВР и кметството.

"Идеята е децата да се учат как да преминават безопасно, тъй като в района има няколко жп-линии, където по някога за съжаление се случват инциденти“, коментира губернаторът. Новото съоръжение ще бъде готово най-късно до средата на месец април тази година.

Центърът за превенция и спорт в село Балван е първият в страната, чиято основна цел е деца и младежи да се обучават в практически и теоретически занимания, осигуряващи мерки за тяхната сигурност и предпазване от ежедневните рискове.

Всяка година стотици деца от община Велико Търново по време на "Детска академия за спорт и превенция“, която се провежда традиционно през лятната ваканция, се обучат на пътна безопасност, пожарна и аварийна безопасност, оцеляване в природата, превенция на трафик на хора и безопасно сърфиране в интернет, превенция на употреба и злоупотреба с наркотични вещества и т.н.

Част от проявите, включени в летните академии е провеждането на кампанията "Пази детето на пътя“. Освен това децата се запознават с бита и културата от миналото, тъй като на площадката се провежда отбелязване на исторически дати и национални празници, приготвят се ястия по стари готварски рецепти, организират се състезания. Там функционира и "Зелена класна стая на открито“, където младите хора придобиват знания за природата и екологията.

Областният управител Ивайло Здравков разгледа още т. нар. "Стая за безопасност“ към Центъра за превенция спорт в с. Балван и се ангажира с подкрепа и за други проекти и инициативи.