През отиващата си 2022 година 11 граждани на Варна навършиха век и отгоре. Това съобщи кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Агенция "Фокус". Юбилей са отпразнували 5 души, двама са прекрачили прага на 101-та си година, други двама са станали на 102, а две мили дами са вече на 103 години.

"Зарадвахме ги с подаръци, благодарим им за топлото гостоприемство и сладкодумие. Живата памет за историята на града е Евдокия Чочева, която разказва увлекателно спомени -от Вапцаров до Митрополит Симеон", коментира Иван Портних.

Славка Йорданова, дългогодишен преподавател по физическо възпитание, съветва да живеем здравословно и да се движим по-активно. Анна Стойкова не пие лекарства от 15 години и обича да се разхожда в градината. Разходките обича и Петра Славова.  102-годишният Хиньо Коларов, баща на големите музиканти Милко и Нелко Коларови, е ветеран от войните. Автор е на книгата "Дравската епопея - преди и след нея. Дневник на един български офицер“. Второто издание обаче е само за приятели.

 

Столетието на Георги Карагеоргиев изобщо не му личи. Той е работил дълги години като главен счетоводител и финансов инспектор. Убеден е, че всеки човек трябва да засади в живота си поне един корен домат, за да цени труда и храната. Следи внимателно новините и чете книги.

"Всички са усмихнати и позитивни, а рецептата за дълголетие е да се живее за добро, без лоши мисли.

Да са живи и здрави!

Да се радват на грижа, обич и уважение.

А ние да ценим мъдростта им и да се учим от ведрия им оптимизъм!", допълва още кметът Варна.