През новата учебна година във Видин ще отвори врати първото начално частно училище в региона, предаде репортер на "Фокус“. Със заповед на министъра на образованието, на 22 март 2024 г., в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е вписано: Частното начално училище "Митрополит Неофит Видински". Училището е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище митрополит Неофит Видински", съобщава на официалната си  Фейсбук страница Видинска митрополия. През новата учебна година училището ще приема деца за четвърта предучилищна група и ученици в първи клас.

Училището ще се помещава в сградата на бившото епархийско училище във видинския квартал "Калето“, в непосредствена близост до митрополитския храм "Св. Николай“ и сградата на митрополията. От построяването си в началото на 20 в., в сградата се е помещавало девическо училище, в годините на социализма е било Пионерски дом, след което са правени неуспешни опити в сградата да се помещава банка, международен университет. В последните 20 години голяма част от сградата е необитаема, само малка част от нея е използвана от Фондация "Подкрепа за реализация", която работи с деца и младежи потребители на две социални услуги - ЦСРИ за деца с увреждания "Митрополит Неофит" и ЦСРИ за пълнолетни лица с увреждания – Видин.

Началното училище "Митрополит Неофит Видински", което ще отвори врати учебната 2024 -2025 г. ще е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители ще се стремят в училището да се съчетават модерно образование с традициите на българското училище и православната духовност, съобщават от Видинска митрополия. Допълват, че учредителите на частното школо ще се стремят към осъществяването на идеала за модерно образование, съчетаващо най-добрите съвременни постижения и практики с традиционната за българското училище православна духовност.

Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността, допълват от митрополията.

Частното училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, светителствал в град Видин в периода 1914 – 1971 г., с чието благословение и под чието ръководство е построено първото общообразователно при църковно училище в България.

Сградата на стопанското епархийско  училище е построена през 1926 г. с дарения на Тома Лозанов, видински дарител и благодетел, и Видинския митрополит Неофит. Тя е част от цялостния митрополитски комплекс.

Сградата представлява двуетажна постройка, със застроена площ от около 500 кв.м. Впечатлява със своята архитектура и вътрешни помещения-най-голяма площ и обем в двата етажа заема актовата зала – тържествен салон. Тя е решена със сцена във вид на полукръгла абсида. Салонът има балкон, достъпен от втория етаж. Входът е подчертан с две двойки коринтски колони. Прозорците са засводени с полукръгла арка, пресечени с бетонен щурц. Сградата на епархийското училище се намира в двора на Светата Видинска митрополия.

Ирена Данаилова