Новият и модерен телескоп в Националната астрономическа обсерватория "Рожен“ е нещо много чакано от всички астрономи в България. Това каза за "Фокус“ директорът на институцията доц. Никола Петров. Той уточни, че това е следващият най-голям телескоп за научни наблюдения, след построяването на обсерваторията през 1981 г. "Новият телескоп е с диаметър 1,5 м. Ние успяхме през декември да го положим в неговия нов дом, има нова кула в обсерваторията, в която е разположен. За съжаление не успяхме да го тестваме и да го пуснем в работа. Това ще се случи в началото или средата на април, когато снегът се стопи при нас. Тогава ние ще можем да работим с него в тестов режим. Официално се надявам, че през втората половина на месец май, ние ще го открием. С този телескоп се надяваме да имаме една по-ползотворна работа“, поясни доц. Петров.

Той допълни, че телескопът е нова технология, много по-бърз за насочване, много по-лесен за работа и опериране. "Той ще бъде на практика до голяма степен е роботизиран, но със сигурност наблюдатели няма да има при него реално. Наблюденията ще се извършват дистанционно. Задава се програма за наблюдение предварително и телескопа сам ще може да се насочва и това със сигурност подобрява ефективността на нашата работа. Тъй като е доста прецизен откъм съвременна електроника, се надяваме да ни дава и по-добри резултати“, изрази надежда директорът на обсерваторията.

Той добави, че от началото на март са започнали отново да приемат туристи в институцията и още през първата седмица на месеца е имало посетители. През март и април в обсерваторията на Рожен се примат туристи от четвъртък до неделя, включително от 10 до 16 часа на всеки кръгъл час. А през летните месеци до септември, почиват единствено във вторник.

Нели ГЕРГЬОВСКА