Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив "На улицата“ и с помощта на Националния фонд "Култура“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб под липите, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството.

Участниците имат идея да създадат и реализират старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение. Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива. Зад проекта стоят Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и “възрастна" секция за произвеждането на филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

В неделя, в Международния младежки център, бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско Филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група "Филмарите“. Лентата "Къде ни е щастието" с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. "Гранични ситуации" на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма "Отражение" получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм бе спечелена от "Какво чакаш още" с режисьор Йоан Иванов.

Рени АТАНАСОВА