Затварянето на отсечката Мездра - Лютидол е тема, по която работим от началото на ремонта на международен път Е79. До момента ние, като представители на превозвачите в България, сме провели редица работни срещи с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с Агенция “Пътна инфраструктура", с органите на местното самоуправление на населените места, засегнати в региона, написали сме множество писма, разменили сме си доста остри думи с представители на институциите, но в крайна сметка всички искаме да имаме нормални, европейски и безопасни пътища. Това пишат в своя позиция от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Превозвачите сме първите по веригата и най-потърпевши от лошото състояние на пътната инфраструктура. А следващите потърпевши са всички потребители, защото цената на лошия път и на обиколния маршрут се плаща на касата в магазина", посочват още те.

Ето и позицята им, която публикуваме без редакторска намеса:

Този ремонт е труден и за сметка на това много бавен. Той вгорчава живота на хиляди хора ежедневно и изправя едни срещу други хората, които искат да живеят нормално, срещу хората, които искат да работят нормално - две права, които имаме по Конституция.

Преди няколко дни се проведе среща с представители на МРРБ, АПИ и кметове на засегнати райони, на която се обединихме около това, че всяка страна трябва да изтърпи временни неудобства. За да имаме безопасни пътища, трябва да проявим търпение и да направим компромис. Камарата на автомобилните превозвачи в България и Европейският транспортен клъстър определят предстоящия в Берковица протест като неконструктивен диалог и опит за политизиране на тема, която е болезнена за живущите и за пътуващите. Ескалацията на напрежението няма да ускори ремонта или да построи несъществуващ алтернативен маршрут. А спирането на тежкотоварния трафик ще блокира доставките.

Настояваме за използването на всички обходни маршрути за тежкотоварни автомобили, защото така натовареността на трафика ще се разпредели равномерно.

Не е нужно хората да се настройват едни срещу други, нужни са добра организация, координация и дисциплина на всички засегнати.