Превишена скорост е причината за тежката катастрофа с четирима загинали край Сливен. Това  съобщи  на извънреден брифинг  окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов. Водачът на колата, блъснал каруца около 2 часа през нощта на 6 май, не е съобразил скоростта си с условията на видимост.

В участъка на пътя между Сливен и разклона за село Сотиря, джип е застигнал каруца, в която са пътували четирима мъже. При сблъсъка тримата са загинали на място,а  единият - на път към болница.

Загиналите са на възраст 31, 36 и 37 години, двама от тях живеят в Сливен, другите двама са от други области, допълни Гангалов. Каруцата не е била сигнализирана, а те не са били облечени със светлоотразителни жилетки. Те са пътували към Сливен от населено място, където вероятно са празнували.

Загинало е и животното, теглило каруцата. Според Гангалов, първоначалните данни от огледа на щетите по автомобила и каруцата, дават основание да се смята, че скоростта на колата е била между 120 и 150 км/ч.

Шофьорът е тестван на място и полевите тестове не са отчели наличие на алкохол и наркотици, взета му е и кръвна проба. 50-годишният мъж от Сливен е наказван административно няколко пъти, като в два от случаите е за превишена скорост.

Случаят е квалифициран като изключително тежък, мъжът ще бъде задържан за 72 часа и предстои да бъде направена преценка дали да бъде внесено искане за постоянна мярка "Задържане под стража". Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост, като за това престъпление законът предвижда наказание от пет до 20 години лишаване от свобода.

В участъта от  пътя, където е станало произшествието, има ограничение на скоростта 90 км/ч, допълни комисар Димитър Кикьов, началник на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР - Сливен. Пътят е наскоро асфалтиран, има поставена маркировка. Според Кисьов ,основните фактори за катастрофата са - скорост, намалена видимост и необозначено пътно превозно средство и пътници.

Контролът върху тези превозни средства в областта е засилен, каза още комисар Кикьов. От началото на годината има 53 санкционирани водачи, затова че каруците не са обозначени, 35 са санкционирани, че са се движели през нощта без светлоотразителни жилетки.