Следващата седмица (от 11:00 ч. на 23 ноември до 11:00 ч. на 25 ноември) газоподаването за Добрич ще бъде преустановено за извършване на периодичен технически преглед с изпитване на якост и плътност на газовото отклонение и системата за града. Препоръчва се изключване на газовите инсталации на битовите абонати в Добрич при планирания технически преглед, защото след това много по-бързо ще бъде възстановен режимът на работа. Това заяви Георги Тодоров, ръководител оперативно звено в Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Другият вариант е ако съоръженията не се спрат от абонатите в посочения период, при възстановяване на газоподаването домакинствата трябва неколкократно да рестартират уредите и в този вариант връщането към нормалния режим на работа ще стане по-бавно от техническа гледна точка.

По думите на Георги Тодоров такъв технически преглед се прави задължително веднъж на 10 години по регламент. Когато е през летните месеци, по-лесно се понася от потребителите. Сега такова е решението на преносния оператор "Булгартрансгаз" ЕАД. 

Добрич е един от най-газифицираните български градове след столицата, като по този показател изпреварва Шумен и Плевен в Северна България, каза  Георги Тодоров. Над 6 хиляди са домакинствата в добруджанския  град, които ползват природен газ за отопление, готвене и топла вода. Потребители на газ са всички лечебни заведения в града, всички детски градини и ясли, всички училища, концертните зали и културни ведомства, като театри, репетиционни зали, галерия, библиотека. Газифицирани са и общинските обекти, което включва административни сгради и социални звена - Дом за стари хора, Центрове за настаняване на деца и младежи, Дневни центрове за рехабилитация и взаимопомощ и т.н.

Техническият преглед и спирането на газоподаването няма да засегнат обаче абонатите в град Тервел. С писмо "Булгартрансгаз" ЕАД уведомяват за предстоящия технически преглед, по време на който ще бъде преустановено подаването на природен газ в изходна точка на газопреносната мрежа С003 - АГРС "Добрич". В писмото се посочва още, че съобразно технологичните възможности възстановяването на газоподаването може да бъде извършено преди посочения краен срок, непосредствено след приключване на изпитанията от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД. 

При възстановяване на газоподаването, което отнема технологично време, клиентите ще бъдат уведомени своевременно чрез съобщение на сайта на "АресГаз" ЕАД. Националният авариен телефон на диспечерския център към дружеството е 0700 10 500.

Жулиета НИКОЛОВА