Най-новата гостуваща изложба в Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик е наречена "Синергия" и съдържа в себе си елементи от различни култури и епохи, предаде репортер на "Фокус". Нейното откриване не случайно се случва в седмицата, в която православният свят чества Петдесетница или Деня на Света Троица, голям християнски празник, а едно от символните му значения отвежда към идеята за единство - на Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват. 

"Културен транзит", така определи основното мото на експозицията естонският сценограф Владимир Аншон по време на официалното й откриване снощи. Самата изложба е посветена на театралния режисьор Младен Киселов, който този месец щеше да навърши 80 години. Двамата творци се запознават преди 15 години, а тяхното приятелство ги отвежда на поклонение по много святи места в България, някои доста непопулярни дори за самите българи, сподели Владимир Аншон. Това е време на пътешествия и вълнуващи преживявания, които намират своите проекции и в съвместни творчески проекти. 

Основната част от експозицията е посветена на последния спектакъл на българския режисьор, наречена "Петдесетница", пиеса на английския драматург Дейвид Едгар. Автор на изложбата е естонският художник Владимир Арвидович Аншон, носител на награда на ЮНЕСКО и лауреат на държавната награда на Естония. Премиерата на постановката  е през май 2012 г. в Естонския национален драматичен театър. Спектакълът става най-добрата постановка на годината, а работата на Аншон по декорацията е удостоена с Държавната награда на Естония в областта на културата. Авторът на пиесата казва, че това е най-добрата постановка на пиесата му, която е гледал извън Англия.

И тъй като изложбата в Каменна зала носи елементи на единение, Владимир Аншон е избрал да представи още няколко аспекта на културни преплитания. Мястото на експониране е дворец с всички присъщи му характеристики. Присъствието на розите в цветните дворцови градини го има и в Архитектурно-парковия комплекс в Приморска Добруджа, създаден преди около век от кралица Мария Единбургска, има го и в Талин в парк Кадриорг.

Това е дворец и парков ансамбъл в естонската столица, построен в бароков стил от Петър Велики и кръстен на съпругата на императора Екатерина І. Тогава името на града е бил Ревел. Ансамбълът е издигнат преди няколко века, но въпреки това той все още остава една от най-разпознаваемите забележителности на Естония, точно както и "Двореца" в Балчик, бивша лятна резиденция на румънската кралица. Затова изложбата в Каменна зала съдържа витрини с рози, истински, носещи усещане за аристократизъм. Като специален подарък директорът на Държавния културен институт Жени Михайлова получи книга-албум с информация за всички видове рози, които се отглеждат в парк Кадриорг.

Третият елемент в изложбата са постери, които съдържат лика и духа на времето на Екатерина I. Посетителите в дните до 19 юни могат да преживеят това преплитане на култури, което се допълва от музикален фон, не случайно избран от Владимир Аншон. Звучи музика на естонския класически композитор Арво Перт, който работи в минималистичен стил. Любопитен факт е, че между 2011 и 2018 г. , Перт е най-изпълняваният жив композитор в света.

Изложбата "Синергия" в Каменна зала на "Двореца" в Балчик потапя в атмосфера, коренно различна от ежедневието, носи усещането за красотата на света и единението на култури, което прави хората от различни места на планетата по-близки. Това е едно докосване до славянската душа и едно усещане за заедност, каквото може да случи изкуството.

Жулиета НИКОЛОВА