С 35 гласа "за", 9 "против" и 4 "въздържал се" пловдивските общински съветници одобриха изменението на бюджета на Община Пловдив. С него се разрешава трансфер на 3,5 млн. лева от стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" и спортния комплекс на езиковите гимназии за съпътстващи дейности при ремонта на Голямоконарско шосе, предаде репортер на "Фокус".

Владимир Славенски изказа притеснения от завишаването на финансовите ангажименти на общината от 180 милиона на 280 милиона лева.

"С това решение даваме възможност кметът да прави разходи до този размер. Голямоконарско шосе е изключително важен проект, но сумите, които ще се вземат от стадионите и спортния комплекс, ще бъдат ли предвидени в новия бюджет, или чакаме пари от държавата?" - заяви съветникът от ДБ.

Борислав Инчев подчерта, че доста свободно се работи с числата и призова към повече професионализъм. 

През септември са гласувани 169 милиона лева финансови ангажименти на община Пловдив, а към 20 октомври оборотните ведомости показват 200 милиона, обясни заместник-кметът по финанси Женя Петкова

По отношение на Голямоконарско шосе тя обясни, че през 2022 г. е сключено споразумение между тогавашния кмет на Пловдив и министъра на регионалното развитие и благоустройството по механизма за предоставяне на трансфери. Миналия четвъртък настоящият кмет подписа същото споразумение. Финансовият екип на общината е направил обстоен анализ и е установено, че в споразумението не са включени недопустими разходи. Средствата от държавата са предвидени само за пътната част на проекта. 

"Надали има някой, който да посмее да не върне парите за стадионите на Ботев и Локомотив" - коментира Женя Петкова.