Тази вечер от 18:00 часа в зала "Петър Стайков" на Клуба на дейците на културата в Смолян ще се състои премиера на най-новата книга на Светозар Казанджиев, романът "Съдба". За книгата ще говори Пенка Чернева, неин редактор. Това съобщиха от Клуба.

В предговора й тя пише: "Откакто прочетох романа "Съдба“, не спирам да тъгувам за Султан Татаров. Не е вярно, че няма незаменими хора. Ако умре човек като Султан, отваря се пропаст, която никой не може да запълни. Опитвам се да си представя Медино без него. Ще бъде тихо, много тихо. Ще бъде бледно и бедно. Ще бъде равнодушно и бездушно. Ще бъде и малко гузно заради отношението си към него приживе. Ще скърбят тези, за които е бил светец, двигател на прогреса, мъченик и герой. Но ще бъде чоглаво и на онези, за които е бил черен лебед, гръмогласен смутител на тишината, нарушител на блатното спокойствие и подличкото притаяване. И едните, и другите стоят стъписани, с по една жълта ябълка в ръка – както той е поръчал – и с невярващ поглед следят самотната катафалка, поела само в една посока.

Как е възможно да има подобна на Султановата човешка съдба? И възможно ли е изобщо? Оказва се, че е възможно, защото става дума за един корав български род, за едно изпепелявано и възкръсвало село, за една мъдра и скръбна планина. За Родопа! Става дума за България! И Султан Татаров като някогашното Медино възкръсва от фронта и се връща жив погребан от любима жена и близки хора. Нежелан, неудобен, нечакан. Постоянно смятан за контра на новото, а всъщност несъгласен с някои грешни стъпки, с които това ново си пробива път в живота на планинците. И не само на мединци – път в душата на всеки българин в отрудената и изстрадала родина..."